måndag 25 maj 2020

ÅTERVÄNDE EFTER TIO ÅR I EXIL OCH FÄNGSLAS IGEN! (6)

Dolly Cina skrattar åt rubrikerna på lokaltidningen i Arica: 
”TERRORISTCELL I SAN JOSE-OMRÅDET - VAPENARSENAL AVSLÖJAD”.
 Inne i tidningen är rubrikerna: ”Terroristarsenal upptäckt vid razzia hos FPMR”, ...”Molotovcocktail, ammunition, ideologiskt material och ett fotolaboratorium. Fyra anhållna, BLAND DEM EN UNG SVENSK”!




Motståndets Chile 1986-1987 (6)

DRÖMMEN OM ATT ÅTERVÄNDA till hemlandet är stark för de som deltagit i den politiska och sociala kampen men som tvingats i exil för att undgå att mördas. Till Sverige beräknas omkring 50 000 chilenare ha anlänt efter den militära statskuppen 1973. Många av dessa återvände också under de 17 år av militärdiktatur (1973-1990) för att återigen delta i sitt folks kamp. Det första målet var att störta diktaturen och senare bygga ett Nytt Chile.

Det var fallet med DOLLY CINA och hennes man som först bosatte sig i Peru, eftersom de kom från den chilenska gränsstaden Arica men senare flydde till Frankrike.

I Arica träffade jag henne i januari 1987, nu tillbaka i Chile igen och denna gång beskylld för att gömma en hel vapenarsenal för den underjordiska FPMR-milisen.



ÅTERVÄNDE EFTER TIO ÅR I EXIL OCH FÄNGSLAS IGEN!
Och en 21-årig svenne som också greps av hemliga politiska polisen och satt fängslad i en vecka. 

Kvinnan framför mig såg absolut inte ut som den jag hade föreställt mig. Kvinnorna i exil kommer oftast från de högre samhällsklasserna med möjligheter och kontakter att betala en dyr utresa, särskilt till Europa.

Men denna kvinna var en typisk representant för de så kallade `poblaciones´, det vill säga en invånare i de fattiga arbetarområdena, kända för sina röda traditioner av kamp och konfrontation med de väpnade styrkorna.

Människorna i dessa områden lider brist på allt det nödvändiga som livet kräver. Deras kroppsgestalt och viss mån utseende skiljer sig därför oftast från de högre samhällsklasserna. Ganska logiskt med tanke på den socioekonomiska situationen för fattiga, respektive rika i samhället. Kvinnan på andra sidan bordet var en `pobladora´, och en stolt sådan.

– Min man fängslades vid militärkuppen men släpptes efter ett tag. Vi var ständigt hotade och tvingades därför lämna Chile. Vi styrde kosan till Peru, som ligger bara 25 km från Arica (men 203 mil till huvudstaden Santiago de Chile). Efter tre år i Peru bodde vi sju år i Frankrike.



DOLLY CINA VAR INTE särskilt aktiv eller politiskt medveten vid kuppen, även om hon sympatiserade med folkregeringen Allende. Hennes uppgifter var mest koncentrerade i områdets husmodersförening som fyllde vissa sociala uppgifter. Exilen kom att betyda en hel del för Dollys ökade medvetenhet.

– I Frankrike läste vi och såg filmer om statskuppen och orsakerna till den. Våra barn studerade och gick ur gymnasiet då vi plötsligt fick tillstånd att återvända. Tidigare stod vi på den ”svarta listan”, uppger hon.

Den ”svarta listan” betydde att tjänstemännen på ambassaderna stämplades passet med ett ”L”, vilket betydde att vederbörande inte hade inresetillstånd, till sig eget land. Och i januari 1984 kom familjen Cina tillbaka till Arica med en månadslön på fickan. Ingen i familjen hade något jobb. Bättre framtidsutsikter kunde man vänta sig.

Vad gör man i ett sådant läge, man måste ju leva? Dolly:

– Vi började sälja sötsaker, bullar och piroger på gatorna. Arbetslösheten är fruktansvärd, särskilt för dem som levt i exil.

Den halvmilitära polisen griper en
demonstrant i Chile.
FOTO: DICK E.


UNDER ETT STORT FÖRSTAMAJMÖTE i Arica 1986 attackerade karabinjärerna folk som samlats utanför en kyrka. Dollys man gick fram till karabinjärerna och sa lugnt att det var fullständigt onödigt att skjuta tårgas på folk. Han greps och anklagades för att vara organisatör, uppviglare och agitator.

– Mötet antog en våldsam karaktär. Folk började kasta sten, det enda vapen folk har och resa brinnande barrikader. Karabinjärerna svarade med att avfyra tårgasgranater och angripa folk våldsamt, fortsätter Dolly, och kommer därefter in på ett tema av allvarligare karaktär:

– Den 23:e mars hade en svensk kille kommit för att hälsa på vår dotter. Till saken hör att jag har en syster i Göteborg och där hade de lärt känna varandra, säger Dolly och fortsätter:

– Den 31:a maj kom en grupp civilklädda män och identifierade sig som ”OS/7”, en grupp som verkar inom narkotikapolisen. De hade myndigheternas tillstånd att göra en husundersökning. Jag släppte in dem.

Från den tidpunkten började sju dagar av ett litet helvete för Dolly och hennes familj. Men inte bara för dem. Denne svenske kille skulle komma att upptäcka, att myndigheterna i en stat styrd av fascister i praktiken kan föra fram vilka otroliga lögner som helst.

– De hittade några flygblad och tomma tårgasgranathylsor som vi hade samlat ihop efter l:a maj. Det räckte för att arrestera oss allihop, inklusive Anders (den svenske killen).



NYHETEN SPRED SIG SOM en löpeld. Och när säkerhetspoliserna kom tillbaka några timmar senare fann de att Dollys grannar hade kommit för att bevaka huset. Och det var nog tur det.

– De hade tagit med sig fyra lådor av sprängämnen, ammunition och kulsprutor. Syftet var klart; placera ut arsenalen, kalla på pressen och därefter anklaga oss för ”terroristverksamhet”. Det internationella inslaget i form av Anders skulle också underlätta skådespelet. Kedjan Frankrike-Sverige, där två socialdemokratiska regeringar regerade (som militärjuntan betecknar som mer eller mindre kommunistiska, reds anm.) skulle vara ytterligare ett argument.

– Men, fortsätter Dolly småleende, mina grannar slog tillbaka med ett saldo av tre sårade. Förmodligen hade vi fortfarande varit fängslade om inte solidariteten från grannarna, kyrkan och den svenska ambassaden hade reagerat så snabbt. En kvinna från ambassaden i Santiago kom till Arica och efter sju dagar släpptes vi.


DEN 21-ÅRIGE SVENSKEN SOM knappt talade ett ord spanska innan han fängslades, led svårt av astma.

Dolly:

– Min man som hade varit fängslad i en månad informerade åklagaren att pojken behövde medicin varje dag. Annars skulle det uppstå fara för hans liv. Och Anders led verkligen. Han åt inte maten för den var miserabel. Naturbehoven var man tvungen att göra på morgonen. Cellerna var och är, understryker Dolly, fulla av råttor, kryp och ohyra. En säck fungerar som säng.

– Anders var inte särskilt oroad när de förde bort honom. Kanske tänkte han att han snabbt skulle släppas fri eller att standarden skulle motsvara de svenska fängelserna, säger Dolly småskrattande och frågar om det är sant att fångarna har färg-TV på fängelserna i Sverige

Men chilenska fängelser motsvarar de skräckskildringar vi har sett på film. Det fick Anders erfara.

När fascisterna inte lyckades montera upp sin show med vapen och bomber tog de familjens fotoutrustning som inteckning för ”terroristverksamhet” i den Patriotiska Fronten Manuel Rodriguez (FPMR):s tjänst. Framsidan på lokaltidningen La Estrella de Arica hade flera bilder av vår enkla fotoutrustning. Framkallningsdosor för negativ&rullen förvandlades i bildtexten till ”molotovcocktails”. Snören och vattenslangen blev ”sprängstubin”. Till och med för en amatörfotograf är bilden verkligen ett dråpligt ”bevis”.

– Men de kunde inte bli hållbara bevis mot oss, säger Dolly. De tvingades släppa oss. Min man släpptes mot borgen medan min äldste son hölls kvar i tre månader. Eftersom vi befinner oss så nära gränsen till Peru, var det säkrare att lämna landet för honom än att något skulle hända honom. Ty han anklagades för att vara ”Chef för FPMR:s väpnade gren i Arica”. Och det är det farligaste man kan anklagas för i dagens Chile.



DOLLY ÄR NATURLIGTVIS bitter men saknar inte humor. Hon är en kvinna med glimten i ögat.

– En rolig händelse inträffade när representanten för Kommissionen för de Mänskliga Rättigheterna besökte fängelset. Han ville att Anders skulle underteckna en fullmakt för att skaffa en advokat till honom.

– ”Jag undertecknar inte något”, skrek Anders.

– Skriv på, sa min dotter som talar engelska. Det är en kamrat från kommissionen för de mänskliga rättigheterna, sa hon.

– ”I Chile existerar inga mänskliga rättigheter”, ropade han tillbaka.

– Till slut skrev han ändå på när han insåg vad det handlade om.



DOLLYS MAN ANKLAGAS av myndigheterna för ”våld mot polisen”. Det är naturligtvis en absurd anklagelse från en våldsapparat som är specialister på just våld. Och häri ligger dilemmat för många chilenare i exil som vill återvända för att delta i kampen mot tyrannin; risken att återigen uppleva ett 11:e september 1973 och med alla fasor detta innebär.

Men Dolly, fattig, förnedrad av myndigheterna men med en värdighet och stolthet som få, är ändå bestämd i sin uppfattning.

– Trots den rådande situationen, som vi vet kommer att förändras en dag, vill jag ändå uppmana alla chilenare i exil att återvända för Chile behöver dem i kampen!

– Men de bör vara ordentligt förberedda ekonomiskt, psykologiskt och ta chansen att låta sig och sina barn studera och utbilda sig innan de återvänder. De får inte känna sig nedstämda eller bli rädda för risken att bli utsatta för Pinochets hejdukar. Den risken löper de i exil också.

Trots misären vi lever i känner jag mig lycklig av vara tillbaka i solen som alltid lyser här i norra Chile, vid havet och hos mitt folk. Och framtiden, den tillhör oss!

måndag 25 maj 2020

Chile-Sverige-Chile och fängslad, igen! SÄKERHETSPOLISEN INJEKTERADE PATRICIA FÖR ATT ”TALA” (5)


söndag 24 maj 2020

Mordet på Orlando Letelier (4)


lördag 23 maj 2020

Fackföreningsledaren och kommunisten Victor Diaz Lopez, en av 1100 försvunna (3)


fredag 22 maj 2020

”EFTER 1200 LIK FANN JAG MIN MAN!” (2)


fredag 22 maj 2020








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.